torstai 21. helmikuuta 2013

Päiväkodit ja tarhatädit

Iltalehteen on tullut nyt viimeaikoina näitä "vinkki" juttuja. Siis näitä missä "neuvotaan" ihmisiä käyttäytymään "oikein". Kun olen näitä muutamia lukenut, niin pistää miettimään että ovatkohan kirjoittajat itse koskaan vaivautuneet katsomaan peiliin?

Äitinä, tämä viimeisin kyllä alkoi hieman ärsyttämään... Päätinkin tästä avautua hieman omilla kommenteillani.. Ja kirjoitin tämän tekstin tuonne Iltalehden foorumiin, mutta ajattelin nyt myös jakaa sen täällä. Enjoy!http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013...02395_uu.shtml

Mielestäni aivan mahtavaa, että hoitotäditkin avaavat suunsa... Mutta ovatko he aina oikeassa?

Ensinnäkin "Hoitotäti" on selvästi elämäänsä ja työhönsä kyllästynyt henkilö. En tiedä.. Mielestäni ihan törkeästi kirjoitettu vaikkakin asiaa joissakin kohdissa puhutaan.

Katsotaanpa näitä hieman:

1. Älä kettuile henkilökunnalle kadonneista "Rukan punaisista kurakäsineistä". Niissä ei tietenkään ole edes lapsen nimeä, kuka niihin nimiä jaksaisi raapustaa? Kyllähän ne tarhassa tietää, että meidän Maijalla on sellaiset Rukan punaiset kurakäsineet. Kyseisiä Rukan punaisia kurahanskoja löytyy yleensä ryhmästä noin 6-15 paria ja niistä 80 prosenttia on yleensä ilman nimeä.


*** Tässä tapauksessa olen samaa mieltä. Nimet pitäisi tavaroihin laittaa, jos ei laita niin ei voi ketään muuta syyttää kadonneista tavaroista kuin itseään.

2. Älä nalkuta kaikista rievuista ja räteistä, joita teiltä on "kadonnut". Henkilökunnalla saattaa olla tärkeämpääkin tekemistä kuin etsiä kenenkin riepuja ja rättejä, jotka sitten yleensä löytyvät yllättäen lapsen lokeropaikalta tai "jopa" viereisestä lokerosta.

*** Entä jos eivät löydy? Kaikki eivät aina välttämättä nalkuta, ellei kysyminenkin ole kiellettyä?

3. Niitä kauppareissuja oman kullanmurun kanssa voi myös harjoitella. Kaikkia kauppareissuja ei tarvitse tehdä perjantai-iltapäivänä niin, että oma kullanmuru jäkittää sitten viiteen asti siellä pihalla, että vanhemmat saavat "laatuaikaa" kauppareissunsa ajaksi.

*** Jos päiväkoti selvästi on auki klo 6:30 - 17:30, niin mitä vikaa siinä jos lapsen hakeekin klo 17? Teille siitä maksetaan, vai onko hoitotädillä niin kiire perjantaina viikonlopun viettoon, että haluaa sitä palkkaa saada olematta koko työaikaa paikalla?

4. Sano palautteesi suoraan henkilökunnalle. Älä valita lapsellesi asioista, niin että hoitohenkilökunta varmasti kuulee "palautteesi".

*** Jos 'valitetaan' lapselle asioista, niin saattavat olla vain osa keskustelua. Onko tullut mieleen? Olen kyllä samaa mieltä siitä, että todelliset valituksen aiheet tulee aina sanoa suoraan hoitotädeille tai päiväkodin johtajalle.

5. Älä tuo sairasta lasta hoitoon. Kaikki sata muuta lasta eivät halua sinun lapseltasi ripulia, vaikka sinä töihin haluaisitkin mennä. Koska työpaikkasi ei luonnollisestikaan pärjää siellä päivää tai kahta ilman sinua. Aamusupot kannattaa myös jättää antamatta, niitä sitten aamupalan jälkeen kilahtelee yhteen jos toiseenkin pottaan, mutta ei se meidän Maija nyt kipeä ole, ei tietenkään.

*** No tiedetään keneltä ne pikku Maijat sarkasmia oppivat. Sairaita lapsia EI pitäisi hoitoon viedä, mutta missä menee raja? Jos lapsi aamulla aivastaa, niin onko se väärin sitä lasta päiväkotiin viedä?

6. Kun saat lapsen päivästä palautetta, että kullanmurusi on lyönyt ja töninyt kavereita mennen tullen, älä kehittele selitystä asiaan rokotuksen jälkivaikutuksista tai ummetuksesta. Ehkäpä sille kullanmurulle kannattaisi asettaa niitä rajoja myös siellä kotona.

*** Kuri kuuluu sekä kotiin, että päiväkotiin! Vanhemmat HOI! Lapselle SAA sanoa EI ja pitäänkin! Jos lapsenne huutavat täyttä kurkkua julkisessa liikennevälineessä, niin ehkä sen sijaan, että lahjotte lastanne niin sanotte "Nyt hiljaa tai mä heitän ton tikkarin roskiin". Huonosta käytöksestä kuuluu saada rangaistus, sitä ei kuulu palkita!

7. Tuo lapsellesi asianmukaiset vaatteet. On kurjaa laittaa lapsi ulos viiden asteen pakkaseen liian pienissä kesäkumppareissa moneksi tunniksi (että ne vanhemmat saavat hoitaa niitä kauppareissujansa rauhassa).

*** Vanhemmat myös unohtavat. Muistathan, että sinun työpäiväsi loppuu viimeistään klo 17:30. Vanhemman pitää olla vanhempi sen työpäivän jälkeenkin. Ei ole väärin muistuttaa, että "hei, lapsenne kumisaappaat ovat pienet ja tällä ei ole asianmukaisia vaatteita. Muistattehan huomiseksi tuoda paremmat?"

8. Ota huomioon, että hoidossa on sinun kullanmurusi lisäksi yleensä 11-22 lasta samassa ryhmässä. Sinun kullanmurusi ei ole huomion keskipisteenä koko päivää. Kaikki, mitä kullanmurusi milläkin hetkellä haluaa, ei välttämättä toteudu. Jos päiväkodissa on sata lasta ja kaksi keinua, ei sinun kullanmurusi voi keinua koko ulkoilun aikaa.

*** Meidän 'kullanmurut' ovat lapsiamme. Hoitotädin sarkasmi kyllä rehellisesti V***aa. Mutta olen samaa mieltä siinä, että lapsen kuuluu oppia jakamaan ja tottumaan siihen ettei kaikkea aina saa, mutta jos lasta kiusataan ja syrjitään ja hoitotädit eivät mitään tee - vika on ihan muualla kuin lapsessa tai vanhemmassa.

9. Pidä myös lastasi joskus lomalla. Olo 12-23 lapsen ryhmässä ei ole lapselle pelkkää hauskaa virikettä. Päivähoidon arki on lasten työtä - montako vuotta itse jaksaisit tehdä töitä ilman lomaa? Tokihan on kesällä kiva kalastella 4-5 viikkoa ihan vain itsekseen, mutta ne samat lapsiraukat ovat siellä päivähoidossa joulut ja juhannukset.

*** Aamen.

10. Hoitohenkilökuntaa voisi yrittää kohdella kuin muitakin ihmisiä. Kohtelias peruskäytös olisi ihan suotavaa. Ja jos oikein haluaisi yllättää, niin voisihan sitä vaikka perjantai-iltapäivänä hyvät viikonloput toivottaa!

*** Hoitohenkilökunta voisi yrittää kohdella vanhempia kuin muitakin ihmisiä. Aina ei kaikesta tarvitse valittaa ankaraan sävyyn vaan ottaa asiat mukavammin esiin, näin ne jäävät paremmin mieleen eivätkä vanhemmat ota palautetta negatiivisesti vastaan.

4 kommenttia:

  1. (Y) Toi kutosen vastus kuullostaa ihan siltä mitä mä sanoisin Chrisulle metrossa (Y) :DDDD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäki oon Gloriannelle aina et jos ei käyttäydy niin mä heitän jotain pois :D

      Poista